Vanliga frågor om massage

Nedan hittar du vanliga frågor om massage och dess effekter på olika smärttillstånd eller vilken effekt massage kan ha för ens välbefinnande.

Gör en massagebehandling ont?

Det behöver inte göra det om du kommer för en massage i avslappningssyfte. Kommer du för en massagebehandling för akuta, subakuta eller kroniska besvär så kan det kännas en del.
Men även när terapeuten arbetar med spända muskler i en mer behandlande massage får det dock aldrig vara en ’dålig’ smärta. För att få snabbare resultat behövs ett bestämt tryck så det som ofta kallas ’skönont’ är inget negativt i sammanhanget. Däremot ska det som sagt aldrig bli en obehaglig smärta. Spänner du dig för att det är obehaglig blir resultatet det motsatta mot för vad terapeuten försöker åstadkomma.

Våra massageterapeuter anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att terapeuten arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel så säger du bara till.

Hur ofta behöver jag gå?

Det är helt individuellt hur ofta du och din kropp behöver behandling. Det beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, om du ofta känner dig stressad etc och framför allt om du söker för akuta, subakuta eller kroniska besvär.

Tumregeln är att det behövs tätare behandlingar till en början i behandlande syfte. I takt med att nervsystemet lugnas och muskler o leder återfår normal funktion så glesas besöken ut tills vi tillsammans hittar frekvensen på just dina besök. Detta så att du kan fortsätta njuta av din besvärsfria vardag. Då vi arbetar med resultatinriktade behandlingar så kan du vara fullständigt trygg i allt våra massageterapeuter INTE säljer på dig onödiga behandlingar.

Hur mycket kläder måste man ta av sig under behandlingen?

Under behandlingen arbetar massageterapeuten direkt på muskler och hud och därför är du avklädd på de partier som ska behandlas. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behåller du alltid på.

Jag tränar, behöver jag massage då?

Massage är ett perfekt komplement till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen.

Jag har inga speciella problem med värk eller liknande, kan jag gå på massage ändå?

Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och avslappnande, samt i ett proaktivt syfte, alltså förebygga spänningar och värk. Precis som vi borstar tänderna för att undvika hål. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka obalans och besvär.

Vad händer efter en massagebehandling?

Direkt efter behandling kan du känna dig lite yrvaken eller behagligt ’mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp. Bland annat så har oxytocinet (ett ”lugn-och-ro-hormon”) frisatts och blodtrycket neutraliserats.
Du får ett glas vatten efter behandlingen. Detta för att massage bland annat ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna, så kallade slaggprodukter.

Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist och du får en någorlunda djupgående behandling så kan du även få känslan av ”träningsvärk” i de bearbetade partierna. Behandlingsvärken kan kännas 2-3 dagar efter behandling och är en normal företeelse och ett kvitto på att kroppens läkandeprocesser aktiverats. För varje behandling du går på så avtar ”träningsvärken” efter behandling.

Vad är det för skillnad på en massör och en massageterapeut?

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Därtill  behärskar en massageterapeut flera andra massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan arbeta direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten (neuromuskeloskeletala systemet).